Omgivningen vid Stångåns strandpromenad

Omgivningen

Brf Konstnären ligger i stadsdelen Tannefors invid Stångån. Östra Strandpromenaden går utmed ån och är ett fint och populärt promenad- och rekreationsområde ungefär 15 minuters promenad från centrum.

I Tannefors finns ett utbud av bl.a. livsmedelsaffär, caféer, konditorier, restauranger och apotek. Linköpings största privata arbetsgivare Saab ligger på bekvämt promenadavstånd. Fritidshem och skola finns alldeles i anslutning till Konstnären.

För mer information kan du besöka Linköping kommuns statistiksida för stadsdelen.


Tannefors slussar

Tannefors slussar består av tre slussbassänger och slussar drygt 10 meter. Den lilla ön i Stångån vid kanalen kallas Hawaii. I mitten på 1800-talet fanns närmare 30 kvarnar invid ån. När kanalen färdigställdes byggdes ett av Linköpings första vattenkraftverk här.

Café Tannefors slussar finns längst upp i slusstrappan och erbjuder bl.a. fika, glass, mat och dryck.


Snugganparken

Snugganparken som är belägen alldeles nedanför föreningen erbjuder ett utegym, bänkavsatser att sitta på samt grillplatser.

Parken har fått sitt namn av en av kvarnarna som fanns i byn. Redan på 1300-talet användes fallet vid Tannefors för kvarndrift. Trehundra år senare var kvarnbyn den fjärde största i Östergötland och betjänade hela Linköping. 1697 fanns det tolv kvarngårdar i Tannefors kvarnby, hälften på den här sidan forsen och hälften på den andra. Här etablerades även ett pappersbruk och en stor såg.