Energi- och vattenbesparingstips

Energi- och vattenbesparingstips

Här nedan följer en del tips på hur du kan påverka din energiförbrukning och åtgärder för att spara på vattnet. Besparingarna påverkar inte bara din ekonomi utan bidrar även till en minskad resursförbrukning och miljöpåverkan. Tipsen kommer från Energikontoret i Östergötland

Energieffektivisering i hemmet

Dra ur alla laddare när de inte används eftersom de förbrukar el även om inget är kopplat till den. Om hela världen gjorde detta skulle elen man sparar kunna försörja en stad på 100 000 invånare i en månad!

Rätt lampa på rätt plats ger effektiv belysning som ökar ditt välbefinnande. Byt exempelvis till LED-lampor, Investera i en dimmer där det passar och släck när ljuset inte behövs. Lågenergilampan drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge som en vanlig glödlampa.

Använd lock på kastruller när du kokar mat eller vatten. Utnyttja eftervärmen genom att stänga av ugn eller platta några minuter innan maten är färdig så sparar du enkelt energi.

Välj energimärkta elektronikprodukter eftersom det visar hur energikrävande varan är. Driftkostnaden på elektronik står nämligen för upp till 80% av totalkostnaden under en apparats liv.

Låt maten svalna innan den ställs in i kylen eller frysen eftersom kylen annars kan värmas upp något och då går det åt onödig energi att kyla ner igen.

Ha en konstant temperatur på +4 grader i kylen och -18 grader i frysen då det minskar energianvändningen. Varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent. Frosta även av frysen samt håll rent från damm bakom kyl och frys för att motverka att kylaggregat pressas till att jobba hårdare och därmed använda mer energi.

Spara energi i tvättstugan

Tvätta fulla tvättmaskiner. Att maskintvätta enstaka plagg för sig är ohållbart då tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi och vatten halvfull som full. För varje tvätt går det åt cirka 50 liter vatten.

Välj lägre tvättemperatur, exempelvis genom att tvätta i 40 grader istället för 60 grader. Det halverar nästan energianvändningen då det är uppvärmningen av vattnet som kräver mest energi och oroa dig inte din tvätt kommer bli ren.

Slopa förtvätten då det endast slösar vatten. Om du har lätt smutsad tvätt och använd istället sparprogrammet på din tvättmaskin.

Lufttorka tvätten istället för att använda torktumlare eller torkskåp. Det både sliter mindre på kläderna och man slipper använda en till maskin som går på el.

Använd miljömärkt tvättmedel, till exempel Svanenmärkt, för att tvättmedlet inte ska skada miljön.

Minska vattenanvändningen och spara energi

En dusch på 3 minuter förbrukar cirka 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten, nästan lika mycket som ett normalt badkar. Ett enkelt tips är att duscha under en kortare period och stänga av duschen när du tvålar in dig.

Se till att kranar och toaletter inte läcker. En kran som droppar kan leda till ökad energiförbrukning och kan kosta tusentals kronor per år.

När man kör en diskmaskin går det åt 15 liter vatten, diskat man för hand med diskpropp eller i diskbalja går det åt 6-10 liter vatten. Båda dessa alternativ är att föredra före att diska under rinnande vatten där det går åt ungefär 6 liter i minuten.

Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.